Tutorial : Blogger in Draft


dni susah nak ngam ngan template2 atau background yang sedia ada ni. asyik tukar.. tukar.. tukar.. dan tukar... iyalah.. berkenan yang 3 column tapi designnya tak ngam.. berkenan yang 2 column pulak.. ada la mana-mana yang tak kena. asyik tak puas hati.. jadi, since blogspot dan mula ada blogger in draft ni, happy tahap max la dni. dapat design blog ikut citarasa sendiri..




nak tulisan besar mana.. warna apa.. pesen mana..semua depends pada diri sendiri.. bahkan nak berapa column dan column tu nak besau mana.. duk cmana.. dan pelbagai lagi lah! best kan? main designkan blog sniri ala-ala designer gitew. ahahaha...



okeh.. memula nak buat tu kena kasi dia jadi Make Blogger in Draft... tekan link kat bawah dni bagi tu... terus jadi blogger in draft blog u ols.. yang penting, u ols sign in dulu la.. hehe..



CLICK HERE




okeh.. dah jadi? meh kita tengok cmana ianya berfungsi.. testingggg.. 1 2 3 ;p



Langkah 1:

dah masuk dalam blogger in drat tu.. u ols kena klik kat kotak yang dni bulatkan merah.. tekan situ. pastu u ols klik layout..






Langkah 2:

dah klik layout, u ols tengok kat kanan sekali tu... ada bertambah lagi satu benda iaitu template designer... ha... klik yang tu.. ^_^





Langkah 3:



ha... kan kua benda ni.. u ols leh la jadi designer untuk blog sendiri.. ikut suka hati u ols la nak hantam blog tu jadi cmana... ianya bermula di sini... cheyyhhh... comella blog uols nanti :)



memula tekan template tu u ols nak yang cmana... pastu pilih la background.. yang penting u ols tekan drop down button yang kat tengah tu ditulis backgroun image... then u ols pilih kat selest background image mengikut citarasa u ols.. nak jenis abstract ke.. ape ka.. terpulang. cam dni, dni suka plain kaler je.. hihii



Langkah 4:


dah siap godek-godek backgrond, u ols bolehla pilih nak layout pesen mana.. 2 column ke.. 3 column ke.. layout ke kiri ke.. kanan ke.. tengah ke.. apa saja.. kalau tak puas hati nampak kecik ke terlalu besar ke.. klik je adjust width tu.. adjust sendiri nak besau mana... easy kan?







Langkah 5:


selesai yang tu, u ols tekan advance untuk lebih lanjut. yang ni rumit sikit sebab kena alert satu-satu. karang silap tukar, nak tulisan lain, jadi tulisan lain.. haa... pakai spek tebal2.. ;p




Langkah 6:



u ols leh tekan view blog untuk preview setiap ubahsuai yang u ols buat.. pastu bila dah agak-agak puas hati, tekan la apply to blog.. serta merta gak blog u ols menjadi cun mengikut pilihan hati u ols sendiri.. best kan? jadi designer.. eceheeehhh... ^_^








selesai sudah tutorial untuk Make Blogger in Draft ni... dni pon tak berapa arif sebenarnya. cuma berkongsi idea untuk mana-mana u ols nak buat background atau template baru. dni pon duk design2 balik blog dni.. nak puaskan hati ni untuk dapat design yang menepati pandangan mata dni. hikss...



Good Luck tau u ols!
^_^




14 comments:

~aSHa~ said...

laling...akak hadiah mickey mouse club house tuk dni yg buat tutorial dan byk membantu...tq

embun d tengah malam said...

thank info...hehehhe

~aSHa~ said...

eh nape langkah pertama tu akak tak de kotak tu...alerr nak klik mana...akak dah bukak dashboard takde yg kotak tuk tanda rite tu ..

enyheartsdiamond said...

whoahhhh! eny tak pandai lah nk godek2 blog mcm ni..

layout eny yg skrg ni.. HUDA LUNA yg tolong buat :))

Mr feckry said...

menarik info ni

ardinihumaira said...

to ~aSHa~

huyooo trimas kak! hehe rezeki2 :)

ardinihumaira said...

to embun d tengah malam

u r welkam ^_^ hehe

ardinihumaira said...

to ~aSHa~

akak kena tekan click here kaler merah tu dulu. hehe

ardinihumaira said...

to ~aSHa~

akak kena tekan click here kaler merah tu dulu. hehe

ardinihumaira said...

to enyheartsdiamond

bestnya dia tolong watkan. huhu.. i pon tingin gak nak mintak tolong sesape.. sebab i tak gheti sangat. ni pon duk godek2 tak sudah2 lagi :'(

ardinihumaira said...

to Mr feckry

selamat mencuba :)

* mEsSy * said...

temkiu cekgu!! good info..

^_^

eyes143.. said...

haaa.. nak kena try neh.. tengs 4 sharing dear =]

ardinihumaira said...

to * mEsSy *

u r welkam yunk! hehe jadi cikgu i