Tutorial : Link Within

link within ni, sedar tak sedar ianya membantu kita dalam menarik minat pengunjung untuk melihat entry kita yang lepas-lepas.








mana satu link within tu? link within ltu adalah macam kat gambar atas tu, dia tulis 'you might also like'... ha... kan kekadang kalo gambo cek nuffnang ke termuncul kat situ tak ke orang rasa nak klik? hehe.. kalo ado cek nuffnang la. dni lom ado lagi ;p



jadi, kalau u ols berminat nak letak widget link within ni, mari bertutorial bersama dni ^_^


.....................................................
langkah 1:


u ols boleh ke http://www.linkwithin.com/learn?ref=widget utuk mendapatkan widget tersebut. klik je.. jangan segan silu. free of charge..



tada... keluar macam dalam gambar atas ni kan? so u ols isikan email, blog link u ols, platform (kalau blogspot, pilih blogger), width tu, u ols ikut suka sama ada nak letak 3-5 stories. macam dni, dni pilih 3..


.....................................................
langkah 2:




dah siap isi, klik Get Widget! so sekarang u ols dah boleh install widget tu ke blog u ols. tekan je Install Widget.



.....................................................
langkah 3:

da tekan install widget, dia kua macam tu. title tu kalau u ols nak tukar pon no hal. then, tekan add widget.



.....................................................
langkah 4:


ha... ini step terakhir tau. bila dah tekan add widget, dia automatik ke blog layout kita. jadi u ols kena tarik widget tu ke bawah blog post macam dalam gambar di atas. lepas tu tekan save. tunggu beberapa minit refresh blog u ols beberapa kali, InsyaAllah link within widget tu akan kua di entries u ols.




okay dah siap!



selamat mencuba
^_^




15 comments:

* mEsSy * said...

yunk.. dulu aii uat dh.. tapy aii pdm, bub cik'mate kutuk2 kate aii..

psstt!! yunk, y projek alpha tuh bile kne uat?? tlg roger aii erk..

^_^

nabilah_2908 said...

thnks....!!!!(^_^)

dg lm sy cr tutor ni..jumpa gak akhirnya..thnks again.. :)

slm kenal dr nabilah... :)

embun d tengah malam said...

i ader letak gak dulu,,hehehe..baru pas buang minggu lepas..

Roxy zai said...

btoL2..ia membantu visitors utk baca entry lepas2 yang dah berhabuk!!=p

Redbloodsnow said...

a'ah mmg berguna link within nih. tp kat blog personal aku (the eyes of redbloodsnow), aku x gune link within. aku x nak Dillah nnti leh jumpe entry² ttg aku n ex aku dulu² yg mane aku terlepas pandang utk delete..hehehehe.

dulu gara² link within ler aku kantoi lom delete sume entry ttg aku n ex² aku dulu taw...hahahaha :P

Tihara said...

akk dah tk igt cane akk letak mende ni..bagus la dni ni..pandai explain satu2 :)

ardinihumaira said...

to * mEsSy *

lerh nape dia kutuk2. meh kita babap dia sesama hehe

ardinihumaira said...

to nabilah_2908

salam kenal, nabilah. selamat mencuba:)

ardinihumaira said...

to embun d tengah malam

hehe dni lak baru try letak :p

ardinihumaira said...

to Roxy zai

hik2... betul tu

ardinihumaira said...

to Redbloodsnow

betul juga tu. haha.. memang bahaya. sebab random kan:p

ardinihumaira said...

to Tihara

akak tak tau. ni chitam yang ajo dni. haha

DiNaZ said...

Dni thanks dh cuat dah sangat senang!!!

Dea said...

thanx!!

fazsya shaklee said...

thanks dini, sgt membantu yer, hehehe
baru 1st time nk wat blog, hehehe