Tutorial | Video dalam post

-
-


tutorial untuk letakkan video dalam post ni direquest oleh sis Azzeyatin. ^___^ jadi, dni masukkan dalam segmen soal jawab bersama dni. ada dua cara untuk masukkan video dalam posts kita. pertamanya upload di posts kita dan satu lagi embed dan copy paste je.



Cara Pertama:



klik pada Add Video dan upload video yang kita nak letak dalam post.



step pertama, browse video, step kedua, masukkan tajuk video, step ke tiga, tick terms and conditions, dan yang terakhir klik butang upload video dan tunggu sehingga video tu siap diupload...



Cara Kedua:



embed dari Yout Tube atau mana-mana website dan copy code yang tertera di situ. copy paste je ke dalam posts kita. kalau nak pastikan video tu dah ada ke tak, preview dulu sebelum publishkan entry kita. mudah je kan :)




selamat mencuba!






-
-

12 comments:

Uruchimaru @ kf said...

copy n paste embed kat utube lagi mudah !

PinQib said...

tengs for info.. ^^

tiha said...

...vids ni kalo fail besa x leh ke dini...

Ena said...

owh.. camtu yeh!.. akak tak pernah cuba upload video la dear.. leh la guna tuto dari dni nie.. thanks dear.. :D

eelobor said...

upload pakai broadband, berjanggut ler kena tunggu. hihihihi

nurulfaridah said...

thanks ;)

tiefazatie said...

wah! dni wat tutorial la!hihi

SyUhAdA said...

thanks dini share tips nie..
dah tau dah cmne nak letak video skang..
suke2..~

Tomato Gurl's Life said...

ciktom bese copy paste dr u-tube gak..hehe

azzey said...

ardinihumaira; tq dni!.....klu yg step ke dua...nak save dulu ke sblmpublish.....atau lps copy paste.....terus publish je?

ardinihumaira said...

@azzey

konsepnya sama macam kita wat entry je kak. nak save, save.. nak publish, publish terus. no hal. hehe..

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

tq sharing...