Palladium | Cincin Pilihan Jejaka Masa Kini

-
-
-

^___^ semalam dni selesaikan satu tugas penting. ya... perkara yang terpenting untuk majlispertunangan iaitu beli cincin. fuh, mau berjam-jam berkedai-kedai dni hendap cincin. bukan senang nak buat pilihan. tambah-tambah lagi nak cari cincin palladium. susah betul nak jumpa yang berkenan di hati Deen. dia nak yang permata putih/berlian dengan design yang paling simple. bukan masalah tak jumpa yang simple. tapi yang simple kebanyakannya jenis perak dan suasa kuning. isk!







pada mulanya dni berminat yang macam ni. tapi serius terlalu simple. Deen pun rasa yang cemni simple sangat. kang tak nampa pula berlian tu. kecik sangat. hehe... kalau kasi kat dni pun okay juga design dni kan? tapi alahai.. korang tak tahu lagi kisah cincin dni. susah nak cari... nantilah dni cerita lain. ni nak cerita mengenai cincin lelaki dulu... ;p






akhirnya dah 3-4jam pilih cincin, Deen berkenan yang macam ni. nak kata sebijik macam ni, boleh tahan juga. bezanya cuma cincin Deen tak ada jalur kat bahagian tengah tu. kat tengah tu kosong dan bahagian tepinya ada corak melintang sikit pastu ada berlian kecil di sudut kanan dan kiri bahagian tepi. cantik juga ^__^ harga? eh.. rahsia.. hehe...



balik je rumah, tunjuk kat abah cincin Deen tu.. sekali, abah pun berminat dengan cincin palledium. katanya nak beli juga jenis ni. ha... adik dni tengok pun, beliau turut berkenan. masa dni cari cincin tu semalam pun kata staf kedai tu ramai orang pakai cincin palladium sekarang ni. dah kurang permintaan cincin perak dan suasa.


jadi, bolehlah beli cincin palladium untuk hantaran pihak lelaki sama ada untuk pertunangan atau perkahwinan. lawa jugatau. cuma pesanan dni, jangan tertipu dengan kedai yang kata cincin perak tu cincin palladium. memang ada yang ambil kesempatan. kena perhatikan betul-betul. macam nak sama.. tapi tak serupa...








p/s:
Alhamdulillah, syukur dah selesai beli segala keperluan...



42 comments:

Weeda said...

wahh..memang cantik tu yunk!

psst..bpe rm? bisik2...weeda x gitau org len..wakaka~

Weeda said...

eh.palladium tu apa?

Kie-yu said...

cantek nye cincin ni
stylo!
taste dni semua cun cun :)

CERITA LEBAT said...

cincin mcm ni laki2 pun boleh pakai ye?

PuPeL said...

mana nak cari erk..pupel tak tau sangat..sbb nak buat batal air semanyang :)

Bazilah said...

wah! selamat bertunang ye dni :D

amirah said...

eh, untuk bertunang pun lelaki dapat cincin?tak pernah dengar sebelum ni.masa nikah selalula..untung tunang dini : P

Uruchimaru @ kf said...

wahhhhhhhhhhhhh!!!!

nora said...

semua dah beli, gud2 =D

Izzatul Iman said...

Lawa cincin tu...

saya ada tag GA

klik
http://whatrudoin-gaentries.blogspot.com/2010/12/my-1st-giveaway-in-2011.html

Dilla Ady said...

ooo...da nk tunang rupenye cik dini kite nih..

giler cantik la cincin nih..

kosnye bape ek?wat present kt darlin' nih mesti die suke..

aliesha kirana said...

cantek3...heheeh skee..ble AK nk tunang ni..ish..hehehe~

niesz said...

best nye..xsabar nk dpt cincin tunang.hehehe..

Redbloodsnow said...

lawa yang...aku nnti next year baru dlm proses pencarian cincin utk dillah.

nak belikan dia white gold nyer tp org ckp lelaki pun x leh pakai white gold...coz its still gold kata dorg. so now aku dh blur nk belikan cincin jenis ape uth cincin kawen dillah.

xkan nk bagi cincin silver utk kawen... :( hemprhh. stainless steel pun ok, tp x berkilau..aku x suke....any idea yang?

cikgu isza said...

salam dini, masa akak dulu wat penat jer beli cincin untuk hasben.. bukan jenis pakai pun.. sampai ni elok jer tersimpan..

ardinihumaira said...

@Weeda

hehe... t dni sms weeda ey :D

ardinihumaira said...

@Weeda

hehe.. jap lagi dni cuba buat apa itu palladium.. atau weeda try google dulu ;)

ardinihumaira said...

@Kie-yu

terima kasih Kie-yu ^__^

ardinihumaira said...

@CERITA LEBAT

menurut sumber yang diketahui, palladium ni logam putih sama dengan perak juga... jadi ianya bukan emas...yang haram dipakai lelaki itu hanya emas..

ardinihumaira said...

@PuPeL

dni beli di kedai barang kemas ;) minta pekerja kedai tu tunjukkan cincin palladium

ardinihumaira said...

@Bazilah

InsyaAllah
;) terima kasih dear

cik sakura said...

nice cutting..cik sakura pun baru balik dari beli cincin utk abg..

ardinihumaira said...

@amirah

kalau begitu, untung tunang2 kaum kerabat dni sebab bila bertunang dapat cicin ;)

lelaki pun dapat cincin. yang dni tak pernah dengar, lelaki tak dapat cincin. mungkin sebab adat keluarga kot. terpulang ^__^

ardinihumaira said...

@Uruchimaru @ kf

;)

ardinihumaira said...

@nora

Alhamdulillah


;)

ardinihumaira said...

@Izzatul Iman

terima kasih, tapi seandainya dni tak sempat join, maafkan dni ya ;)

ardinihumaira said...

@Dilla Ady

RM400 ke atas dah boleh dapat dear :)

ardinihumaira said...

@aliesha kirana

InsyaAllah

akan sampai waktu AK pula nanti ^__^

ardinihumaira said...

@niesz

:) betul2.. ada rasa best dan tak sabar hehe

ardinihumaira said...

@Redbloodsnow

yes dear...
haram bagi lelaki memakai emas sama ada emas putih atau kuning...


Kata Imam Nawawi dalam kitab Syarah Muslim yg bermaksud:”Emas itu adalah haram atas lelaki memakainya samdaa emasnya sedikit atau banyak.”



aku suggestkan ko beli palladium atau silver. palladium berkilau... ada macam rupa white gold. tapi ianya bukan gold... palladium ni ----> a silver-white metallic element of the platinum group that resembles platinum


maka ianya bukan gold... elemen logam juga ^__^

ardinihumaira said...

@cikgu isza

deen pun bukan jenis pakai cincin. ni first time hehe

azzey said...

ardinihumaira: hrp2 majlis berjalan lancar ye dni...

Ct Arina said...

dni,mahal x cincin palladium ni?1st time rina denga sal cincin palladium.

Tihara said...

gapo dio palladium tu..siye ko aku..
tapi lawa arr..berkenan sungguh..semuga majlis nanti berjalan lancar..tk lama lg buleh makey gula kawah pulok.. ;)

SyUhAdA said...

wah..

mmg cntik...

tiefazatie said...

wah ye ke..cantik la...alhamdullilah..selesai dh semua yg penting ya..=)

Cik Tom said...

1st time dgr cincin ni..tp siyez no 2 tue cantik la..tak sbr nak tgk pic dni tunang..hehe

haszuraidah ishak said...

cantik sangat..tapi laki akak tak suka pakai cincin..hohoho..

wanie^love^ungu said...

kt kedai mana ek ada jual?sebab teringin nak beli jugak for my future tunang!

mysarah said...

Cincin palladium agk susah nk cri d m'sia..klu ada pun xbyk design..Ardinihumaira bli d mna 2?sya pun mrancang nk bli tuk si dia..tq

Aisyah Arwen said...

hi, nk beli cincin palladium pegi kedai emas sri pinang..byk pilihan kat sana..branch dia dkt SEMUA house, jln TAR..

chibi maruko said...

selain kay emas sri pinang kat maner lagi yer yg ade jual cincin palladium neh...letoh dah cari..platinum mahal sgt....