Tutorial update blog melalui email

-
-
-
-
Tutorial ni diminta oleh Nadia... sorry tau dear... terlewat yang amat sangat dni buatkan untuk beliau sebab dni tak sempat+terlupa. hehehe... alasan no 2 tu yang tak leh pakai ;p nak wat cmana kan... terlupa sebab banyak pk pasal exam. dan, ada beberapa masalah sikit buat masa ni. nantilah after exam dni nak buat erita banyak-banyak. sekarang, nak story mory pun rasa cam ada roadblock je.... jom kita tengok tutorial update blog melalui email ^___^






untuk update blog melalui email, perkara yang pertama adalah klik ikon envelope pada dashboard tu. lepas tu akan keluar macam ni:







bila dah keluar benda ni, taipkan password korang kat bahagian kotak kosong tu. padamkan ayat secretWords tu tulis password sendiri. make sure tak ada orang tahu password tu. kalau tak, ada orang boleh update blog kita menggunakan email tau... bahaya...



contohnya password korang 12345, so taip je 12345 di kotak tu. pastu tekan save... then korang boleh tengok pada ikon envelope tu bertukar jadi warna peace... sekarang, korang dah boleh update blog melalui email. macam mana caranya? haa.. begini....






macam kita nak hantar email juga... kiranya email+password yang kita register kan tadi tu jadi alamat email untuk update blog kita serta-merta... taipkan je amni_shiro.12345@blogger.com. subject tu akan jadi title then taipkan aje kita nak cerita tentang apa. boleh attachkan file sama... mudah je kan ^___^









selamat mencuba!

30 comments:

AYuNG said...

wahhh...br tau nih...hik2...tQ..:)

Kie-yu said...

hehe :)
lepas ni update guna email je senang kan

Peri PiA said...

tak penah cube lagi,thanks dini :)

kella said...

bagus dni ni, tolong menolong.. :)

kella said...

bagus dni ni, tolong menolong.. :)

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

tq sharing..nak tepek kat blOg kina yew. dia ada dibahagian side bar jer!

Nadia arRumaisha said...

ohhh tak adalah susah mana...belum pernah cuba dan harus mencuba...

Azman Roslan said...

nampak senang.. nanti la try..

chenta said...

baru tahu...thanks!

cik bebel sentiasa said...

waaa...menarik....
akan di cuba...hehehe



jom join GA cik bebel
http://jommembebel999.blogspot.com/2010/12/giveaway-tahun-pertama.html

makdara TERdiva said...

melalui sms camne plak dik? boleh tak? aritu MDT ade terai tp x leh..@ henpon cap ayam MDT ni x leh guna??

tigrismalaya said...

ooo bole yer?

jakun benar diriku..thanks

Myra Jay said...

TQ ya Dnie.. nnti nk try gakler...

tiefazatie said...

wah...ye ke..isk2..ifa xtau pun..haha..tq dni..=)

maszmadi said...

owh! thanx for da info, sangat berguna..

Mama Zharfan said...

thanks for sharing :)

Hidayah Ahmad said...

wah , menarik !

azzey said...

ardinihumaira: tq dni....tp apa kelebihannya ye dni.....klu guna cara email nih?

Zura said...

laaa..boleh erk update by email..

alinac lover said...

waaa..besh kan

PinQib said...

haha. akak
dini
sy x reti la nak oto publish. stress betoi. baca pun xpaham. sebab time blog dengan time sebenar lain ..

Cik Tom said...

br tau..xpenah plk cuba..menarik..thanks. dni.

nadia said...

sygku,
terima kasih much2!! =)
jasamu di kenang! heee~

Ct Arina said...

baru taw.
thx dni! ~_^

Zur@ZaRi said...

zura pun baru tau nie...
tq dear bg tau eh...

Ejoy said...

baru tahu ni tq

MuchuNadh said...

ni kne bubuh password email kita ker...
password blog kita???

shahjiehan said...

salam ziarah... nk p solat jumaat!! kalut... tp tertarik ngan turotial ni... thanks alot!!!

Leenz Yusoff said...

salam Ardini, thanks for the info, dah cuba and pls to inform, i share kat my blog ye.. siap copy n paste.... harap u tak kesah.. thanks..

Effa Nadia said...

eh , kalau guna emel tu, boleh lagi ke kita tkn new post kt dashboard ?