Guru KAFA?

-
-
-
-
ada yang bertanya, dni kerja apa? jadi cikgu macam mana? cikgu tetap ke? blablablabla... meh dni leraikan kekeliruan korang yang pelik tetiba dni boleh jadi cikgu pulak kan... tak ado angin tak ado ribut... tetiba dni dok cakap pasal dni mengajar. terus hairan u ols kan? ngehehehe... dni bukannya amik course pendidikan pun... GSTT pun bukan... cikgu ganti pun bukan... so cmana boleh jadi cikgu? yeah... ini jawapannya;






awal januari hari tu my hubby ada ambilkan borang permohonan jawatan Guru KAFA kat pejabat agama miri. saja nak cuba nasib. mana tahu kalau-kalau ada rezeki? tak salah mencuba... actually dni tak yakin sangat + tak berharap untuk dapat jadi Guru KAFA sebab dni tahu dni memang tak layak mana... bukan belajar kat sekolah agama pun, takat ado basic bahasa arab komunikasi tu aje. hehe... tapi Alhamdulillah.... setelah lulus dalam temuduga, ujian bertulis dan lisan untuk jawatan tersebut dni terus ditawarkan untuk mengajar di salah sebuah sekolah kat sini...



dni mula kerja lepas cuti sekolah bulan 3 hari tu. memang tak dapat nak dinafikan mulanya agak kekok + rasa blur tak tahu nak mengajar apa. Alhamdulillah, jiran-jiran dni yang dah berpengalaman jadi cikgu agama bagi tunjuk ajar dan tips. ditambah pula dengan bahan bantu mengajar yang dah tersedia kat sekolah, proses mengajar menjadi lebih lancar dan mudah. murid-murid pun ramai yang berminat nak belajar daripada murid yang nakal.



korang jangan tak tahu... dalam kelas dni ado ketua samseng kat sekolah. kalau dia masuk kelas, sakit kepala dni dibuatnya. nampak sangat kebiasaannya dia ponteng kelas, kan? haaaa tengoklah perangai budak zaman sekarang, baru darjah dua dah pandai ponteng bagai. jadi samseng pulak tu. apeeeelah nak jadi -_-"



nantilah dni sambung cerita lagi pasal budak-budak kelas dni. macam-macam ragam... kadang-kadang, dni dibulinya, huhu... okaylah, sekian dulu daripada ustazah dni ;p dni sambung later eyyy... Goodnight!



-

20 comments:

icee-yah said...

Waa,..untungla dni..rezeki ank tu:-)

IntaNBerliaN said...

ooo dini cikgu kafa upenya :-)

Ardini Humaira said...

@icee-yah

ALHAMDULILLAH ^__^

Ardini Humaira said...

@IntaNBerliaN


SAJA NAK ISI MASA LAPANG... NAK KEJE FULL TIME RASA BERAT HATI SEBAB LEPAS KAWEN TERUS PREGNANT... SO DNI WAT KEPUTUSAN PILIH KERJA YANG TAK MENUNTUT KOMITMEN YANG TINGGI.. NAK FOKUS RUMAHTANGGA DULU... BARU KAWEN LA KATAKAN. HEHEHE ;P

amirah said...

ustazah dini...alhamdulillah..

nur anis said...

rezeki baby tu..:) ishh..kecik-kecik lagi dah belajar jadi samseng kan...

Che Rosliza Che mat said...

Oklah tue dinie...janji masuk hihihihi

Peri PiA said...

tahniah dini :),so proud of u

nuyui a.k.a miss YUI said...

oh..cikgu..hihi.. dlu mai time tu akk bz prepare kwen rasanya.. skg dah ada anak.. =)

Riena Haiqal said...

cikgu KAFA pun cikgu juga..
selamat bertugas yer...

eiela said...

ila dlu pun kalau tak jadi cikgu kafa tapi tak ambil, takut, takut tak dapat kawal marah, habis anak org nanti.

Sharinginfoz said...

bukan mudah nak jadi guru kan dengan macam2 karenah, semoga semuanya ok

Siti Asiah said...

Ustazah upenye Cik Dini kite nie..(",)

nadia arrumaisha said...

all the best dni and semoga diberkati Allah selalu.... berat tanggungjawab pendidik neh and bkn calang2 org yg boleh mengajar tau...

Aqilah Ali said...

PRAKTIF SEBELUM JADI MAMA ;D

[sutera kasih] said...

mau jgk la try apply nnti d sini..minta borang d pjbt daerah kan?

Myra Jay said...

Rezeki anak sama tu dapat jadi Cikgu..

Eh!! silap ustazah Dni :)

nanakimie said...

wah,tahniah sis:) rezeki baby sis sekali,hee:)

anisalya said...

budak2 zaman sekarang ni memang. berani tk bertempat.

ecadwinkyasha said...

ooo.cgu kafa rupanya.eca tgk2 update kak dni kat fb je,ingt jdi guru gnti ke apa..hehehehe.
sma lah,kt kelas eca pun ada samseng..kemarin sorg kwn dia ngadu kt bilik guru,sakit kepala pulak da.hehehe