-




julai dah hampir melabuhkan tirai... ogos pula bakal menjelma... september juga akan menyusul tiba... september yang mendebarkan! baby dalam kandungan dni bakal dilahirkan pada awal/pertengahan setember, InsyaAllah.





jadi, segala keperluan bayi dah kena ada buat masa sekarang. coz nurse nasihatkan semua para bakal ibu siapkan beg terus masa bulan ke 7 in case kalau jadi apa-apa, senang... capai je beg yang disiapkan tu untuk ke hospital. buat masa ni dni masih belum kemas apa-apa barangan lagi. hajat di hati dalam minggu ni or minggu depan dni nak basuh semua barangan baby. pastu baru siapkan beg untuk ke di bawa ke hospital ^__^







antara keperluan bayi yang perlu disediakan adalah:


Pakaian:

  • baju lengan panjang (done)
  • baju lengan pendek (done)
  • seluar panjang (done)
  • seluar pendek (done)
  • baby rompers (done)
  • lampin (done)
  • sarung tangan (done)
  • sarung kaki (done)
  • topi (done)
  • barut/bengkung baby (done)
  • selimut (done)
  • tuala (done)
  • sapu tangan
  • lampin pakai buang


Penjagaan Bayi:

  • minyak telon
  • losyen ruam lampin
  • set mandian (done)
  • penyepit kuku
  • sikat
  • wet tissue
  • tiub penyedut hingus
  • putik kapas


Keperluan Lain:

  • bantal kepala (done)
  • set tilam, bantal, bantal peluk (done)
  • mosquito net (done)
  • air-filler cotsheet (done)
  • botol susu (done)
  • bakul baju kotor
  • besen mandi (done)
  • puting susu
  • termos
  • pembersih botol susu (done)
  • diapers bag
  • breast pump
  • car seat (done)
  • stroller (done)
  • buaian
  • katil
  • mainan


hehe... itu jelah yang dni ingat setakat ni.. tatau kut ada yang tertinggal.. kalau ada, please ingatkan dni eyyy.. dni akan update kat dalam senarai tu ^___^



-









19 Comments

  1. cuma nak ingatkan.. kalau beli puting botol susu tu amik saiz s.. pastu belilah bepanthen or drapolene -nanti kalau kena nappy rash senang.. draypers baby kalau beli yang newborn jgn bebanyak.. 1 cukup.. nanti jap je bby dah besar.. hehe.. :)

    ReplyDelete
  2. barang baby je? barang ummi takde?? :)

    ReplyDelete
  3. kenapa buai dah done? memang nak beli awal2 ke tu?

    ReplyDelete
  4. tak sabar nak tgk baby dni..heheh

    ReplyDelete
  5. kalau tak nak pakai minyak telon, leh gantikan dgn minya herbanika keluaran nona roguy..

    anak2 akak jalan dgn minyak tu.. bila sapu kat perut.. terus kuar angin hehe

    ReplyDelete
  6. wahhhh dh start prepare. best3 :)
    tahniah dini :)

    ReplyDelete
  7. amboiii dini. siap buat checklist tu. pertengahan september ye dini? waaa .. sempat la lagi dini beraya dgn gembira. hihihi.

    ReplyDelete
  8. dah settle semua tu...sebab BB ni guna abang syawal dier punyer baju je...kikikiki...untuk ibu dier pon dah settle..alhamdulillah...tunggu bulan 9 je lepas ni

    ReplyDelete
  9. dah nak lengkap dah tu.. sikit sikit je lagi :)

    ReplyDelete
  10. bj jgn bli byk sgt size newborn takut bb beso kn tk muat :)

    ReplyDelete
  11. senang bila ada checklist begini...

    ReplyDelete
  12. dni belum beli breast pump lagi ek? bazi tgh survey2 skrg nih hehe

    ReplyDelete
  13. botol susu,puting susu tu takpayah la kak.. doc/nurse tak kasi guna n bawak ke hospital..huhuhu

    ReplyDelete
  14. biasanya beg akak siapkan masa 6 bulan. brg2 baby pun sama.

    ReplyDelete
  15. dulu saya anak dh keluar baru beli stroller..hehehehe

    ReplyDelete
  16. bace list ni dah comel,suke
    mane la tau berguna utk akak nti :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.