-




sedar tak sedar, dah 3hari kita semua telah menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan. besok merupakan hari yang ke-4. cepatnya masa berlalu. tak terasa pun dah puasa 3hari... tup-tup dah nak masuk hari yang ke-4. Alhamdulillah, walaupun cuaca panas terik sekarang, tak rasa penat sangat. okay je setakat ini, boleh berpuasa dengan jayanya ^__^







yang penting, amalkan pemakanan yang sihat. elakkan makanan berminyak secara berlebihan. kalau makan makanan manis, cover balik dengan minum air masak secukupnya. jangan abaikan air masak sebabtubuh kita lebih memerlukan air masak daripada air bergula. masa tak puasa pun kena minum at least 8gelas sehari... bulan puasa apatah lagi... kan? hehe... membebel lak dni ;p jom dni nak share menu bersahur dan berbuka mak buyung pada hari ke-3.



BERSAHUR :

  • air masak
  • 5biji kurma
  • roti paratha
  • kuah dalca daging
  • kopi susu


BERBUKA :
  • nasi kerabu
  • ayam percik
  • 2biji kurma
  • 1biji onde-onde
  • air masak
  • air mata kucing


selepas waktu berbuka antara jam 9-11malam

  • air masak
  • tembikai
  • 2 biji chocodate
  • supplement (vco, fish oil, vitamin c, wum, tablet susu kambing)




itu sahajalah yang dni makan pada hari ini. sebenarnya dni ada beli popia dan kueh cara tapi tak makan... tersadai je bawah saji. haha! dasar rambang mata bila pergi ke bazaar. maklumlah dah lama tak pekena segala kueh tu semua. sekali tengok terus terliur... cmana puasa ibu-ibu mengandung yang lain pula? nak share kat sini pun boleh ;)





untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.




-

10 Comments

  1. Semalam hubby sis pergi bazar.. Ingatkan sis jer slalu rambang mata kalo gi bazar.. Tp hubby sis pon sama..mcm2 dibelinye.. Kikiki

    ReplyDelete
  2. Semalam hubby sis pergi bazar.. Ingatkan sis jer slalu rambang mata kalo gi bazar.. Tp hubby sis pon sama..mcm2 dibelinye.. Kikiki

    ReplyDelete
  3. Semalam hubby sis pergi bazar.. Ingatkan sis jer slalu rambang mata kalo gi bazar.. Tp hubby sis pon sama..mcm2 dibelinye.. Kikiki

    ReplyDelete
  4. Alhmdulilah..akk jz mkn ns je sahur..kurma 2-3..n milo is a must!!

    ReplyDelete
  5. Waa..icee pu n rmbg mata kalau pg bazar...ke ewa betul sbb tak bis mkn

    ReplyDelete
  6. ana klo berbuka nasi lemak senungkus pon susah nak habiskan.. tpi bab air 3-4 jenis air manis.. kurma pling byk bley mkn 3 biji je.. klo lebih t ana muntah..
    sahur plak kurma, susu, vitamin2, nasi + lauk singgang (lauk rebus2 je)..

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah... semopga dipermudahkan ye dni...

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.