Day 5 | Berpuasa ketika hamil

-




lepas je balik dari check up di klinik tadi, asben bawak dni ke bazar ramadhan. dia teringin nak makan ikan keli. so, kena beli jugala lauk di bazar coz ikan keli tak ada stok dalam peti. kalau ada pun, dni geli nak masakkan. dni memang geli dengan ikan keli. hihihhh.. nak wat cemana... tak boleh tengok kepala dia tuh. mak aihhh seriously dni tak boleh tengok, kalau terpegang kepala dia gerenti menjerit owh!





Alhamdulillah check up tadi okay... cuma berat badan je turun 1kg. nurse dok cakap maybe sebab berpuasa. tapi dia macam tak puas hati gak dni turun 1kg... jadi dni kena check up 2minggu lagi. dia nak tengok berat dni cmana... nak pantau kes nak suh minum air gula la tu. ngehehehe... okaylah jom dni story pasal menu berbuka puasa dni pada hari ni... 5hari berpuasa di bulan Ramadhan pada usia kandungan 8bulan, Alhamdulillah tak ada sebarang simptom yang merunsingkan. semuanya okay ^__^



BERSAHUR :

  • 3biji kurma
  • mi goreng
  • keropok ikan
  • air soya
  • air masak


BERBUKA :

  • 3biji kurma
  • 4-5suap nasi berlaukkan sekeping daging masak kicap, sekeping bebola begedil, dan sayur tauge+cendawan
  • air kelapa
  • air masak


(antara jam 9-11malam)

  • 6biji kurma
  • sedikit kerepek ubi
  • supplement (vco, fish oil, vita c, tablet susu kambing, wum)
  • sebiji epal
  • air kelapa
  • air masak


itu sahajalah menu pada hari ni...ekceli dni nak makan bubur kacang hijau yang dibeli di bazaar tapi tadi dah rasa masam pulak bubur tu. sedihnyeee :'( so besok dni rasa macam nak beli lagi bubur kacang hijau tapi kat gerai lain. sebab dni teringin nak makan bubur kacang hijau. nak masak, serba salah benau lah takat nak makan sorang diri je kan. huhu...






untuk baca keseluruhan diari berpuasa dni ketika hamil boleh klik pada gambar atau link ini : BERPUASA KETIKA HAMIL.



-

21 comments:

|| a - j . E . E || said...

dini da bape minggu? 32 ke? me da 36 ++.. nervous da ni.. huhu
selamat berpuasa ye :)

dhiashahida said...

selamat berpuasa dni ibu yg comel..:)
mntak2 ader bubur kacang ijo yg cedap esok n berbaloi dni membelinya..:)

Chekgu Azrine said...

kalau bubur better beli je dni..nak masak bkn sekejap..n nak makan 1 mulut ajekan..hehehe

azizah :) said...

tu la masalah bazar ramadhan ni.. jual sambil lewa je.. nasib akak tak makan.. kalau tak lagi sakit perot..sok jangan pergi kedai tu lagi yer kak..

ccicute said...

peknen... jgn tenung lelama ikan keli tu.. ^_^ ehehhe.... gurau jer... waahh.. bnyknya menu.. selera bertambah ek.. ^_^

Peri PiA said...

Alhamdulillah,so hari ni dini lps ye xpyh mnm air gula?hehe

mencabar kan meniaga mknan,kadang2 org jual tu bungkus pns2 kot,xtau la kalau recycle

sabar ye dini,biasa tu

dak eina said...

byk gk dini makan ye.. hikhik... ikan keli... best tu.. nk suh ma beli la esok..

icee-yah said...

Siannya dni.takpe esok pg cari lg tau,hope dapat yg sedap:-)

Asyiqin Haulisah said...

mommy to be. selamat berpuasa ye. take care. :)

Nini Mohd said...

dni dah 8 bulan ke 7 bulan? due date september,kan.

nuyui a.k.a miss YUI said...

mknn yg besh cmni..

syawalsimpsons said...

vitamin mmg tak leh di lupakan...kan...

Cik Puan Rara said...

eh knp mkn nasi sikit sgt.xselera eh.rara berbuka ada lah 2 senduk nasi.hehe

nur anis said...

esok kena carik bubur yang sedap..=)

anisalya said...

husben akak pun suka keli. akak pun makan je. masak keli pun okay. kalau beli keli hidup tu lm tentu blh masak. hahaha...

LydSunshine said...

Takpe dini. Apa salahnya beli kalau nak makan sorang. Masak pun buat penat cuci periuk je. Rajin jugak Dini makan kurma kan? Bagus. Akak ingat nak amalkan delima la.

mrs kayrul said...

adat la bila puasa berat badan turun..dulu kayrul pun turun mendadak gak tapi selera makan besar..pelik

Izan Ishak said...

dni cakap nak makan bubur kacang hijau, k.izan pun rasa nak buatlah hari ni. itupun kalau rajin... hehe...

Ayumi Comot said...

huhuhu....mmg disiplin gak dini ni..jage diet..gud mum-to-be...hehehe...

Den said...

wah, dasatnya...susah jugakan jadi ibu mengandung ni.. :)

jom tengok tudung menarik
http://gerobokecik.blgspot.com

IntaNBerliaN said...

alahaiii siannya dini... masam pulak yer bubur tu..