Mengira gerakan bayi di dalam kandungan

-



actually dni masih dalam samar-samar cara mengira gerakan bayi di dalam kandungan seperti yang telah disarankan oleh nurse. masa check up di private clinic pun dni terlupa nak tanya doktor macam mana cara mengira dengan betul tu. yang dni pasti, baby dalam kandungan dni bergerak setiap jam. kadang-kadang kuat, kadang-kadang banyak kali, kadang-kadang slow...






dni ada terbaca cara kiraan gerakan bayi di forum-forum bakal ibu. tapi, cara diorang kira tu tak sama. maybe sebab penerangan nurse pada diorang tu berlainan kut kan... contohnya macam ni:




  1. mengira dari jam 9pagi-10pagi... dalam masa 1 jam, cukupkan 10 gerakan... kalau jam seterusnya kurang dari 10 gerakan, mungkin baby ada masalah.
  2. mengira dari jam 9pagi-1omalam. kira gerakan yang paling kuat. dalam masa 1 jam gerakan yang paling kuat dikira 1x gerakan... jam seterusnya pun kalau baby gerak banyak kali dikira satu. cuma ambil kira yang paling kuat.



dua keadaan ni... yang mana satu betul cara kiraannya ya? dni pun tak pasti. apa yang dni pasti, baby dni setiap 1 jam, kadang cukup 10x, kadang tak cukup, kadang lebih 10kali. dengan pusingannya, dengan tendangannya... dengan rasa macam dikuis-kuisnya... hehe... boleh terkejut dni kalau kena tendang kuat2. so..., yang dah berpengalaman, macam mana korang kira gerakan baby ya?boleh share tak dengan dni yang baru nak belajar nih ^___^




-

24 comments:

CIK TOM said...

ciktom pn ada tu jgk sbb kwn yg pregant pernah bgth..hehe..

MAI a.k.a WAWA said...

sy tak pregnant tapi excited baca ni. hehe. mesti dni excited kan masa baby tendang2 gerak2 dalam perut? hihi :)

Gadis said...

kalau ikut nurse kat tpt Gadis wat cek up..dier suruh ikut yang mcm point kedua tu...

^_^

salmia saidin said...

pesanan dari misi, my sis, dan jiran - kiraan 10 kali gerakan tu dikira bermula jam 9 pagi - 9 malam. kira gerakan yg paling kuat (mcm baby berpusing2 dan tendang)
make sure cukup 10 kali sepanjang tempoh seharian, then catitkan pukul berapa tamat.(kali yg ke-10)

azizah :) said...

mengikut apa yg jijah belajar tips no 2 rasanya... tapi tak tahu latak expert bab ni lagi..hehe


bestnya baby tendang2... jijah pon excited ni! hehe

Ardini Humaira said...

@CIK TOM


dni was2 cara kira cemana sebenarnya ehhe

Ardini Humaira said...

@MAI a.k.a WAWA


Alhamdulillah...
sangat teruja.. siap senyum2.. kadang ketawa sorang2.. kalau sembang dengan dia, kasi respon lak tu.. terus nak menitik air mata... nak dia sihat walafiat :')

Ardini Humaira said...

@Gadis

tq dear!
akan praktikkan yg kedua tu :D

Ardini Humaira said...

@salmia saidin

tqvm mia!
dni akan mula mengira besok ^__^
ngeee... hari2 dok confuse... pasni kena tanda kat dalam jaduah dengan tekun dan telus hehe

siti khadijah said...

Mesti excited kan bila rasa baby tendang2 tu..huhuu

Ardini Humaira said...

@azizah :)

tu la jijah..
dni pun rasa yang no 2...
tapi duk was2 sebab ada kata gtu ada kata gni... baby ni kadang dalam masa sejam dia aktifffffff sangat... kadang selang beberapa jam tu dia tak aktif mana.. tapi kalau time dni landing kalau dia gerak, aihhhh rasa tak leh nak tdo sebab asik pk ke dia hehe

Ardini Humaira said...

@siti khadijah

a ah yunk...
excited :D

suzzsuzie said...

rasanya tiap org x sama dini...ada baby suka tidur jd x byk geraknya...

Ardini Humaira said...

@suzzsuzie

absolutely right! hehe...
cuma yang dni confuse cara pengiraan gerakan baby untuk dicatat pada jadual tu... sama ada cara 1 atau 2 :)

Bui Junaidi said...

TAK LEH IKUT SGTLAH KIRAAN TU..YG PENTING BABY SENTIASA ADA PERGERAKAN PUN DH MEMADAI..^_^

akuadalahaku.. ^_^ said...

excitednya.. xsabar nk tgk baby dni nnt.. ^_^

Zie Madini said...

aku setiap kali bby aku gerak kan. sure aku cepat² selak baju (if kat rumah la) and perhatikan perut aku. coz aku sgttt sgttt suka n hepi tgk perut bergelombang bila bby aku gerak...hehehehe

kekadangan senyum n ketawa ssorg aku, yunk. hahaha

Cikpuan rara said...

mcm misi kat KK bg tau rara,kira dr 9am - 9pm,tp selalu nya dlm kul 3pm kita dh dpt dh 10kali kiraan.

baby kalau dlm masa 15mint tu tendang banyak kali.kita kira 1 tendangan.

nickindajungle said...

kira dari jam 9pagi - 9 malam kena cukup 10x gerakan...kalau dah cukup 10 gerakan catatkan pukul berapa gerakan yg ke-10 tu...dalam buku check up ada dia tulis kat bawah jadual tu dari pukul berapa ke pukul berapa...tapi tak tau la kalau buku check up klinik swasta takde tulis..kalau klinik gov ada dia tulis kat bawah tu n biasanya nurse yg check akan bagitau cara kiraan tu..selamat mengira yer, saya dulu pun kadang2 xperasan pun baby gerak sebab bz dgn kerja..bila dh rileks sikit baru perasan x kira gerakan baby...tp alhamdulillah my son skang dh 7m.. ^__^

SYANI said...

Setuju dengan salmia saidin. Kira dari 9pg-9mlm.

amirah said...

10x dlm 1 jam? takdela dini..10x sehari dr 9 pg smp ptg akak rasa. kalau dulu smp 9 mlm tp nurse masa akak pregnant tu kata yg pentingnya pergerakan waktu siang sbb malam memang bby aktif sgt sbb kita sedang berehat, kita rasa baby sgt aktif. yg paling kuat la dicatitkan. yg last sekali tendangan tu baru catit. kalau kita kira dah cukup sepuluh kali movmnet dari pkul 9 pagi smp 3 petang, kita tulis dlm buku 3 ptg. kalau bby bergerak tanpa henti mcm menggeliat tu dikira 1 movement. jgn ambil tak kisah ye pergerakan baby ni sebb kalau terlalu aktif pun x boleh kalau x bergerak lngsung lg bahaya. so, selamat mengira ye.

Misz Mieza said...

MM pun still xde pengalaman nak tolong explain.. Takpe, biar mereka yang lebih berpengalaman explainkan.. Nanti bolehla Dni explain kat MM plak ye.. =)

eB said...

stahu eB,
dlm 12 jam tuh kena ader 10 kiraan minimum, x kira la camner pn...
kalo dh 12 jam tuh msh x der kiraan cam besa cepat2 gi spital.. let say ader 4 gerakan jerk... sila alert...
eB experience ms aerish dolo, air ketuban tetiber jerk krg. trus kena induce. eB bersalin ms 35 minggu...

Diana Kuddus said...

Yang penting pastikan ade gerakan baby :) Jemput singgah www.kindhearty.blogspot.com