-


tiba musim raya je gerenti biskut cornflakes antara biskut raya yang mesti dibuat oleh umi dni dan dibantu oleh adik-beradik. resipinya begitu simple... cuma masukkan cornflakes je... pastu hias dengan buah ceri atau nak letak choc chip ke apa ke terpulang... yang paling best, biskut ni rangup!







resipi untuk buat biskut cornflakes sama je kat mana-mana buku atau kat internet. tapi yang ni dni copy daripada website My Resipi sebab kitab resipi yang selama ni dok guna buat biskut tu kepunyaan umi dni. mana boleh rembat umi punya. hihihhh... so dni google aje. kalau biskut sarang semut, nak kena mintak resipi dengan umi sebab resipi tu memang sedap tahap maxxx lah! sedara-mara sume suka biskut sarang semut yang umi dni buat termasuklah kengkawan. okay jom kita tengok cara buat biskut cornflakes.




Bahan-bahan :

  • 250gm butter (1 buku)
  • 1/2 cawan gula
  • 2 1/2 cawan tepung naik sendiri
  • 1/2 kotak cornflakes - diramas sedikit
  • *Papercup dan ceri untuk hiasan

Cara-cara membuatnya :

  • Pukul butter dan gula hingga kembang.
  • Masukkan tepung dan cornflakes.
  • Sudukan ke dalam papercup, hias dengan ceri dan bakar lebih kurang 20min.





kalau tak nak guna papercup, just tekap-tekap je guna acuan yang cencomel atau jadikan biskut tu bulat-bulat macam dalam gambar kat atas tu. biasanya dni buat bulat-bulat cemtu je. senang nak buat dan senang nak makan... ^___^ selamat mencuba!



p/s:
dni tengah berangan nak buat biskut cornflakes minggu ni ;p




-

25 Comments

  1. sedapnya,siapa yg tak suka biskut cornflakes kan? ;)

    ReplyDelete
  2. mmg sng.. tp yui tak buat coz family tak suka..tp lau cmpur madu mmg dpt =)

    ReplyDelete
  3. sedap sgt. my feveret ni. hihi. b4 this try buat yg dlm papercup. this year nk try buat yg cam dini buat la. tp xtau la sempat ke x, sbb anak dh makin lasak x terkawal. hehehe

    ReplyDelete
  4. walaupun resepi yang ringkas.kita pun suka buat biskut cornflakes ni..kalau cornflakes madu lagilah mudah ;)

    ReplyDelete
  5. tahun ni tak ada biskut raya..nak beli jenis kerepek jer

    ReplyDelete
  6. ym pun tgh carik2 idea nk buat biscuit ape thn nie...hehehe,chaiyok!hrp2 ader ler 2-3jenis at least, hiksss...

    ReplyDelete
  7. peh nampak sedap nih... tapi tahun ni tak buat pon biskut raya..huhu semua main tunjuk je..

    ReplyDelete
  8. Dini, ni biskut feveret KC tau. tapi susah sgt nak jumpa org jual biskut camni .. dah la KC malas nak buat. Teringin lah.

    ReplyDelete
  9. sedapnyeee... bestnye kalo pandai wat kuih/biskut sendiri.. sis belom pernah lagi buat biskut raya..kehkehkeh..

    ReplyDelete
  10. suek ngan biskut cornfleks ni...terbaik...

    ReplyDelete
  11. buat banyak2, pos kat cni sikit... hehe

    ReplyDelete
  12. kite xpenah try buat biskut
    tkt xmenjadi
    hehe

    ReplyDelete
  13. Boleh try nih. Resipi pon simple. Suka buat kuih yg resipinya simple & tak complicated.

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.