Resipi | Biskut Cornflakes

-


tiba musim raya je gerenti biskut cornflakes antara biskut raya yang mesti dibuat oleh umi dni dan dibantu oleh adik-beradik. resipinya begitu simple... cuma masukkan cornflakes je... pastu hias dengan buah ceri atau nak letak choc chip ke apa ke terpulang... yang paling best, biskut ni rangup!







resipi untuk buat biskut cornflakes sama je kat mana-mana buku atau kat internet. tapi yang ni dni copy daripada website My Resipi sebab kitab resipi yang selama ni dok guna buat biskut tu kepunyaan umi dni. mana boleh rembat umi punya. hihihhh... so dni google aje. kalau biskut sarang semut, nak kena mintak resipi dengan umi sebab resipi tu memang sedap tahap maxxx lah! sedara-mara sume suka biskut sarang semut yang umi dni buat termasuklah kengkawan. okay jom kita tengok cara buat biskut cornflakes.




Bahan-bahan :

  • 250gm butter (1 buku)
  • 1/2 cawan gula
  • 2 1/2 cawan tepung naik sendiri
  • 1/2 kotak cornflakes - diramas sedikit
  • *Papercup dan ceri untuk hiasan

Cara-cara membuatnya :

  • Pukul butter dan gula hingga kembang.
  • Masukkan tepung dan cornflakes.
  • Sudukan ke dalam papercup, hias dengan ceri dan bakar lebih kurang 20min.





kalau tak nak guna papercup, just tekap-tekap je guna acuan yang cencomel atau jadikan biskut tu bulat-bulat macam dalam gambar kat atas tu. biasanya dni buat bulat-bulat cemtu je. senang nak buat dan senang nak makan... ^___^ selamat mencuba!



p/s:
dni tengah berangan nak buat biskut cornflakes minggu ni ;p




-

25 comments:

Peri PiA said...

sedapnya,siapa yg tak suka biskut cornflakes kan? ;)

Ardini Humaira said...

@Peri PiA


daappp kan kak
:)

Chekgu Azrine said...

like..like..like..

msredcheesecake said...

mesti budak2 suka ni...

miss Fyqa said...

sedapnyaa...

nuyui a.k.a miss YUI said...

mmg sng.. tp yui tak buat coz family tak suka..tp lau cmpur madu mmg dpt =)

Sue-Rya Qistina said...

sedap sgt. my feveret ni. hihi. b4 this try buat yg dlm papercup. this year nk try buat yg cam dini buat la. tp xtau la sempat ke x, sbb anak dh makin lasak x terkawal. hehehe

laskar pelangi said...

walaupun resepi yang ringkas.kita pun suka buat biskut cornflakes ni..kalau cornflakes madu lagilah mudah ;)

MamaEma said...

tahun ni tak ada biskut raya..nak beli jenis kerepek jer

shera haifa said...

bestnye kalau buat bulat2 g2..

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

ym pun tgh carik2 idea nk buat biscuit ape thn nie...hehehe,chaiyok!hrp2 ader ler 2-3jenis at least, hiksss...

azizah :) said...

peh nampak sedap nih... tapi tahun ni tak buat pon biskut raya..huhu semua main tunjuk je..

kakchik@ella said...

Dini, ni biskut feveret KC tau. tapi susah sgt nak jumpa org jual biskut camni .. dah la KC malas nak buat. Teringin lah.

|| NaFiRaa || said...

sedapnyeee... bestnye kalo pandai wat kuih/biskut sendiri.. sis belom pernah lagi buat biskut raya..kehkehkeh..

syawalsimpsons said...

suek ngan biskut cornfleks ni...terbaik...

maszmadi said...

buat banyak2, pos kat cni sikit... hehe

Lyaa Suriany said...

kite xpenah try buat biskut
tkt xmenjadi
hehe

~♥ iella ♥~ said...

cm mudah ja..nk try la utk raya nie.

fiza said...

Boleh try nih. Resipi pon simple. Suka buat kuih yg resipinya simple & tak complicated.

izz iizza said...

kiutnya bulat-bulat gitu..:)

Nafisa81 said...

sedapnya biskut cornflakes

cik najihah said...

wah..biskut feberet sy..

cik najihah said...

wah..biskut feberet sy..

MAI a.k.a WAWA said...

Wah nampak sedap.. Boleh try ni :)

PinQib said...

resipi super mudahh yoooo