Resepi apam nasi




Assalamualaikum

ada yang masih belum tidur ke? dni belum lagi. melayan anakanda bangun 'breakfast' dekat jam 1am tadi.biasalah, anakanda dni sekarang terer guna jam united kingdom. haha! saborrr ajelah mamanya. siap amik unpaid leave lagi u olsss. besok ni tatau la cemano buleh pegi kerja ke idok tatau lah. kalau tak dapat pergi terpaksalah suruh kawan take over kelas dni. apapun, resepi tetap nak apdet sementara tunggu anakanda layan upin ipin kat laptop sebelah.





resepi ni dni ambil dari group resepi ringkas. sama je kalau google pun resepi ni juga yang akan digunakan.




Resepi Apam Nasi:
2 cawan nasi *
1 cawan gula *
2 cawan setengah air *

2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 sudu setengah yis

___________________


cara membuatnya:

blend semua bahan bertanda *
gaulkan bahan yang dikisar dengan semua bahan lain dalam satu bekas
perap sehingga 3jam
bahagikan beberapa bekas dan gaulkan dengan pewarna
tuang  dalam bekas adunan
kukus sehingga 15-20minit






adunan ni, dni terperap dia sampai 6jam. gara-gara tertidur punya hal. hehehe... sampai melimpah ruah ke atas meja adunannya. kan adunan ber-yis akan mengembang naik. tak pe kalau korang terperap adunan tu lama sikit tak de masalah. cuma kena standby guna bekas tinggi lah. karang, melimpah atas meja satu hal lak nak kena bersihkan. jenuh tau...






hasil dia, Alhamdulillah. sedap... darwish pun suka. selamat mencuba!





No comments: