Resepi Cheesekut sedap tanpa bakar







Assalamualaikum, hai korang!





sure kan raaaamai yang suka makan cheesekut dan dah cuba resepinya. mudah, ringkas, cepat, dan sungguh sedap! ada banyak versi cheesekut sebenarnya. resepi asalnya cuma layer cheese + biskut. tapi ramai yang kreatif, ubah sikit sebanyak resepi hingga menghasilkan versi cheesekut yang pelbagai perisa dan deconya ;)


ada yang tambah filling, milo tabur, nestum tabur, neslo tabur, layer nestum, layer milo, layer blueberry, layer strawberry, layer macam-macam lagilah. dni pilih layer nestum + tabur milo. sedap tak terperi. favourite darwish taw ^__^ kemain dia tak sabar nak ngap dan bertambah-tambah dia makan. Alhamdulillah...








Resepinya:
250gm Cream Cheese
sepaket biskut deluxe crackers
6-7sudu susu pekat manis (kalau nak manis tambah lagi)
susu segar/uht untuk celup biskut

-----------------------------------

optional:
nestum/jem/milo untuk lapis
milo untuk tabur




 


cara membuatnya:
1) blend/mixer cream cheese dengan 3-5sudu susu segar dan susu pekat manis
2) celup biskut dengan susu segar sekejap dan angkat susu dalam bekas (letak susu segar dalam mangkuk)
3) sapu cream cheese atas biskut yg disusun
4) tabur nestum/milo/jem atas cream cheese jika mahu
5) ulang no 2-4 sampai habis
6) sejukkan dalam peti 2-4jam dan pastu boleh dihidangkan


siap! ^__^ selamat mencuba






2 comments:

amirah said...

memang best sebab senang takyah bakar kukus bagai kan...

eima said...

lama dah ade resepi tp mls nk cuba hihi ..dasar pemalas kan ...asek pi beli je